ISKIKÖ SYYSFLUNSSA? PARHAAT VINKIT NOPEAAN PARANTUMISEEN

03.09.2018

Meillä ei ole mitään erityisiä kuulumisia viime päiviltä, koska me sairastettiin flunssaa naperon kanssa viikonloppuna. Oli tosi tylsää, mutta parannuttiin extra nopeasti! Uskon, että näillä vinkeillä joita nyt jaan oli paljon vaikutusta taudin pituuteen. Otahan talteen ja lopussa vielä pari vinkkiä joilla voit edesauttaa sitä, että et sairastuisi ollenkaan vaan välttäisit koko kurjan taudin. 

1. SINKKI - Heti, kun tunnet flunssan ensioireet nappaa äkkiä purkista sinkkiä nassuun. Ole kuitenkin tarkkana, koska sillä on merkitystä millaista sinkkiä nautit. Tarkista, että otat sinkkiASETAATTIA. On nimittäin olemassa myös sinkkisitraattia, joka ei auta flunssaan millään tavalla. Sinkkiasetaatti kuitenkin on todistettu c-vitamiiniakin tehokkaammaksi flunssantappajaksi. On kuitenkin myös tärkeää, että nautit sinkkiä heti 24h sisällä flunssaoireiden alkamisesta, jotta saat täyden hyödyn.

2. VALKOSIPULI - Luonnon oma antibiootti. Syö pari kynttä raakaa valkosipulia ja flunssa saa äkkikarkoituksen. Mulla tehonnut monet kerrat tämä! Käytä valkosipulipuristinta tai pilko sipuli aivan pieniksi paloiksi, jotta sipulin vaikuttavat aineet pääsee helpommin elimistön käyttöön ja nielaise pienen vesitilkan kera. Super ällöä ja vatsaa saattaa vähän poltella raaka valkosipuli, mutta auttaa tehokkaasti. Lupaan!

3. C-VITAMIINI - Tankkaa c-vitamiinia kunnolla. Se on vesiliukoinen vitamiini eikä varastoidu elimistöön, eli sitä voi nauttia reilusti. Eniten c-vitamiinia on esimerkiksi keltaisessa paprikassa, mustaherukassa, lehtikaalissa, kiivissä, pinaatissa, mansikassa ja appelsiinissa. Varo kuumentamasta ruoka-aineita, sillä c-vitamiini ei kestä sitä ja tuhoutuu. Me syötiin Andreaksen kanssa paljon mustikoita, appelsiinia ja pinaattia smoothien seassa. Laitoin myös meidän molempien veden sekaan sitruunamehua. Kannattaa juoda paljon vettä, se huuhtelee kehoa poistaen kuona-aineita.

4. NENÄN LIMAKALVOJEN HUUHTELU SUOLALIUOKSELLA - Andreakselle kävin ostamassa heti ensitöiksi apteekista Physiomerin baby mist nenäsuihkeen. Se on ollut meillä ihan kaikista paras apu pienen flunssassa. Se huuhtelee limakalvoja poistaen bakteereja ja samalla rauhoittaen niitä. Meillä ei nuha ole ikinä kestänyt kauaa, kun olen vaan tiheästi huuhdellut Andreaksen nenää ja sitten niistänyt nenäfriidalla. Ollaan saatu nukuttua myös yöt tosi kivasti tämän avulla, toki meillä on ollut aina myös sipulia pilkottuna huoneessa nuhanenän vaivatessa. Aikuisen kannattaa käyttää puolestaan sarvikuonokannua, googleta jos et tiedä mistä puhun! Ihan ykkönen flunssassa! Suuta voi kurlata myös suolaliuoksella, rauhoittaa kurkkukipua ja poistaa nielusta bakteereja. Mä kyllä lainasin tuota baby mistiä yöllä, kun en jaksanut lähteä vessaan huuhtelemaan omaa nenää. Hehe.

5. INKIVÄÄRI + VIHREÄ TEE - Pilko pieni pala tai raasta inkivääriä ja sekoita vihreään teehen. Vihreä tee sisältää paljon antioksidantteja, jotka on välttämättömiä kehon puolustujärjestelmälle. Vihreä tee puhdistaa ja rauhoittaa kehoa. Inkivääri lievittää tulehdusta ja helpottaa yskää. Laita vielä vähän sitruunamehua joukkoon ja teelusikallinen hunajaa. Parasta flunssanhoito-juomaa!

6. VÄLTÄ SOKERIA - Sokeri ruokkii bakteereja. Se vaikuttaa suoraan suoliston bakteerikantaan jonka tärkein tehtävä on pitää huolta vastustuskyvystä. Vatsan mikrobit on puolustusjärjestelmän perusta, tiesitkös sitä? Vältä sokeria ja syö puolestaan mahdollisimman ravinteikasta ruokaa. Flunssaisena ei ole varmasti energiaa ylimääräiseen hifistelyyn, mutta sen ei tarvitse olla erikoisempaa, kuin marjat, kasvikset & juurekset yms. Juo smoothieita, netti on pullollaan ihania ja terveellisiä smoothie-ideoita!

7. INFRAPUNASAUNA - Okei, tää nyt ei ole ehkä kaikille mahdollista, mutta ajattelin jakaa kuitenkin. Jos flunssa on vasta alussa eikä sulla ole kuumetta tai lämpöä niin mene infrasaunaan! Infrasaunassa kehon oma lämpötila nousee ja aiheuttaa ikään kuin keinotekoisen kuumeen, joka puolestaan tappaa tehokkaasti flunssapöpöjä.

Lopuksi vielä ohje jonka varmasti tiedättekin; LEPÄÄ. Keho viestittää, että kaikki ei ole kunnossa. Aika kuunnella sitä ja levätä. Kotihommat saa odottaa ihan rauhassa parempaa hetkeä, ruuanlaitonkin jos saisi ulkoistettua jollekin toiselle. Löhöile ihan hyvällä omalla tunnolla sohvalla / sängyssä piirrettyjä katsoen lasten kanssa. Pari päivää ilman ulkoilua tai muutakaan sen erikoisempaa aktiviteettia ei varmasti vahingoita lastasi millään tavalla. Kyllä sitten terveenä taas ehtii! :) Meillä ainakin pyykit kasautui ja tiskit seisoi keittiössä, mutta mä koitin vaan sulkea silmäni niiltä ja levätä kunnolla. Tänään terveenä ja levänneenä oli taas heti energiaa hoitaa kaikki kotihommat alta pois. Jos olisin puolikuntoisena yrittänyt viihdyttää lasta ja hoitaa kotia niin tauti olisi varmasti pidentynyt ainakin päivällä.

Miehelle ei ole meidän flunssa ainakaan vielä tarttunut, mutta välttääksemme sitä; pestään käsiä kunnolla, EI KOSKETA LIMAKALVOILLE , eli sormet pois nenästä missä ne bakteerit muhii ja mitä kautta ne tarttuu, ei kannata edes silmiä pyyhkäistä käsillä! Pidä huoli, että saat joka päivä tarvittavan määrän d-vitamiinia, koska silläkin on todistettu olevan vaikutusta.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä teille. Meille ainakin oli!