HORMONAALISEN EHKÄISYN ALOITUS -         E-pillerit mietityttää

08.10.2018

Mun olis tarkoitus alkaa tällä viikolla syömään taas e-pillereitä ja se mietityttää kovasti. En ole siitä kovin innoissani, mutta en myöskään innostu siitä, kun aamulla peiliin katsoessa on naamaan ilmestynyt taas muutama erittäin kipeä finni.

Mä olen kärsinyt hormonaalisesta aknesta jo monta vuotta ja ainut, mikä siihen tuntuu tehoavan on e-pillerit. Kärsin aknesta monen monta vuotta ennen, kuin aloin syömään pillereitä ja niiden aloituksen jälkeen iho parani täydellisesti. Söin e-pillereitä vuosia, kunnes päätin kokeilla olla ilman, koska iho oli ollut niin hyvässä kunnossa pitkän aikaa. Puoli vuotta meni ja iho räjähti totaalisesti. Takaisin pillereiden pariin ja iho lähti heti paranemaan. Ehdin syödä e-pillereitä vain kolmisen kuukautta, kunnes jätin ne pois raskautumisen toivossa. Raskaana ollessa iho pysyi hyvässä kunnossa ja samoin Andreaksen syntymän jälkeen aika pitkän aikaa. Nyt akne on ruvennut palaamaan pikkuhiljaa, ei onneksi räjähdysmäisesti niin kuin viime kerralla kuitenkaan.


Kävin hakemassa ehkäisyneuvolasta uuden reseptin tässä jokunen aika sitten ja tällä viikolla, kun pitäis alkaa menkat niin samalla aloitan myös e-pillerit. Helpottaa kovasti tietää, ettei mun tarvi kärsiä tästä aknesta vaan siihen löytyy parantumiskeino, mutta samalla inhottaa syödä ylimääräisiä hormooneja. E-pillereistä on uutisoitu negatiiviseen sävyyn paljon viime vuosina, eikä varmasti suotta. Niinä vuosina, kun söin pillereitä säännöllisesti niin en kokenut mitään pahoja sivuoireita. Mun mieliala pysyi suht tasaisena, en lihonut, eikä päätä särkenyt. Menkkakivut mulla on aina olleet tosi kovat, mutta ne on selkeästi helpottaneet raskauden jälkeen. Ainut tosi inhottava sivuoire jota pillerit aiheuttaa on haluttomuus. Tehokasta ehkäisyä tosiaankin! Myös kuivat limakalvot on olleet toinen rasittava sivuoire. Akne on kuitenkin niin inhottava ihosairaus, joka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti myös mun henkiseen hyvinvointiin, että vaakakupissa e-pillerit vie voiton.

Haha, Andreaksen ilme tossa kuvassa "Ai enks mä saakkaan pikkusiskoa tai pikkuveljeä?"  

Mä oon lukenut paljon positiivista siitä, että miten paljon ruokavaliolla voi vaikuttaa ihon kuntoon ja se varmasti pitää paikkaansa. Jos jättäisin kaikki maitotuotteet, suomalaiset viljat ja valkoisen sokerin pois niin se näkyisi varmasti mun ihossani positiivisesti. Mä oon kuitenkin niin laiska ja mukavuudenhaluinen ihminen, että jos tiedän, että syömällä e-pillereitä voin myös herkutella jäätelöllä ja karkilla silloin tällöin (pizzaa unohtamatta) ja iho pysyy silti hyvänä, niin syön mieluummin e-pillereitä.

Miksi ajatus hormonaalisen ehkäisyn aloittamisesta sitten tökkii? Mua huolestuttaa ajatus siitä, että syön ylimääräisiä hormooneita. Jokin siinä ei vaan tunnu oikealta. Mitä kaikkea haittaa se voi saada aikaan mun huolella luodussa, tarkoin suunnitellussa kehossani? Entä ne pari inhottavaa sivuoiretta? Voiko niistä päästä yli? En halua, että parisuhde kärsii.

Mä oon nyt 25-vuotias, mutta iho samanlainen, kuin 15v teinillä. Se ei ole kivaa ollenkaan! Käyn kaupassa ja ulkona ilman meikkiä ihan hyvillä mielin vaikka finnit kukkiikin, mutta pidemmällä ajalla se kyllä nakertaa itsetuntoa.

Kultaista keskitietä ei taida ollakkaan tässä asiassa..