EN OSAA SANOA LAPSELLENI EI

27.11.2019

Hahah. No tottakai osaan. Eihän siinä mitään vaikeaa ole? Kieltäminen on hyväksi lapselle. Pettymykset tekee hänelle hyvää. Meillä ei todellakaan saada kaikkea mitä halutaan. Kiukkuhetket kaupassa? So what! Meillä saa kiukutella. Minua ei haittaa vaikka joudun kantamaan kirkuvan ja rimpuilevan taaperon ulos kaupasta. Teen sen tyynen rauhallisesti.

Niinhän minä ajattelin. Osittain ajattelen edelleenkin. Olen kuitenkin pistänyt merkille jotakin. Ei tee tippaakaan vaikeaa kantaa sitä kiukkuavaa taaperoa ulos kaupasta. Teen sen tyynen rauhallisesti niin kuin sanoin. Mutta! Olen huomannut, että todella usein kun lapseni jotakin pyytää myönnyn muitta mutkitta. Se tapahtyy hyvin nopeasti! Ilman, että edes ajattelen asiaa. Ei me joka kerta lähdetä kaupasta uusi lelu kainalossa tai karkkipussi kädessä. Myönnän kuitenkin, että me spoilataan meidän lasta aivan liikaa.  Lahjat on yksi mun vahvimmista rakkaudenkielistä ja huomaan, että osoitan rakkautta ostamalla Andreakselle usein jotakin pientä kauppareissulla.

Tämä hämmentää minua suuresti! Töissä tai lähipiirin lapsia hoitaessa ei kieltäminen tunnu lainkaan vaikealta. Miksi oman lapsen kieltäminen onkin niin paljon vaikeampaa? Olin aina kuvitellut, että olisin tiukka äiti ja tässä asiassa vahva. Olin väärässä! Andreas ei saa kaikkea haluamaansa ja aina tahtoansa periksi, mutta usein huomaan myöntyväni edes miettimättä vastausta ensin.

Olen tosi yllättynyt, miten haastavaa se on. Tiedostan kuitenkin miten tärkeää lapsen kehitykselle on kokea niitä pettymyksen tunteita ja päästä niistä yli. Sanoisin, että yksi vanhemman tärkeimmistä tehtävistä rakastamisen ja tarpeiden täyttämisen ohella on pettymysten tuottaminen. Pitää osata sanoa ei. "Osaanhan minä" ajattelen heti, mutta käytännössä se onkin paljon vaikeampaa.

Miksi kerron tästä teille? Koska haluan olla avoin ja myöntää heikkouteni. Vanhemmuus on täynnä odotuksia ja paineita. Toivon, että joku muu voisi lukea tekstejäni ja olla itseään kohtaan armollisempi. Me ei olla ikinä täydellisiä, mutta onneksi voidaan aina kehittyä. Peace & love!